Италијански премијер поднео оставку

20-08-2019 04:45:50 | | фото: © РИА Новости / Александр Вильф/ vostok.rs |


Криза на политичкој сцени Италије све је дубља. Владајућа коалиција је већ недељама пред распадом, а италијански премијер Ђузепе Конте поднео је оставку на то место.

Конте је одлуку донео након настале кризе на италијанској политичкој сцени коју је проузроковао министар унутрашњих послова и лидер Лиге Матео Салвини који је позвао на превремене изборе, наводећи да владајућа већина са покретом Пет звездица више не постоји.

Парламентарне странке су се усагласиле да ће гласати о поверењу Контеовој влади, али их је премијер предухитрио својом одлуком о оставци.

Конте је у свом обраћању нагласио да су Салвинијеви поступци неодговорни и да он из личних и партијских разлога ствара кризу и тражи начин да Италијани што пре изађу на биралишта како би искористио добре резултате своје партије на европским изборима одржаним у мају ове године.

На тим изборима, Лига је освојила 34 одсто гласова у Италији, док је покрет Пет звездица добио око 17 одсто.

"Користим ову прилику да најавим да ћу своју оставку представити председнику републике", истакао је Конте у свом обраћању.

Конте је на чело италијанске владе сачињене од представника коалиције Лиге и покрета Пет звездица дошао 1. јуна 2018. године.