Захарова: Последице варварске НАТО агресије на Србију представљају претњу по здравље милиона грађана

09-08-2019 03:25:24 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је поздравила активности србских посланика о о последицама НАТО агресије.


„Још једна историјска и трагична страница историје које треба да се присетимо 2019. године су догађаји из 1999. године, догађаји у Југославији када је НАТО бомбардовао земљу, суверену државу, престоницу те државе и цивиле и при томе употребио муницију са осиромашеним уранијумом“, рекла је Захарова.

„Поздрављамо кораке србских парламентараца који износе истину о трагичним догађајима у Југославији у вези са агресијом НАТО-а против те земље под измишљеним изговором у пролеће 1999. године.“

Захарова је истакла да анализа и упоређивање чињеница из извештаја посланика Народне скупштине Србије Божидара Делића, који је пензионисани генерал и директни очевидац тих догађаја, и раније представљеног извештаја Северноатлантског савеза јасно показују да је у извештају НАТО-а количина баченог осиромашеног уранијума смањена најмање 20 пута.

„Време је показало да бомбардовање НАТО-а није било само противзаконита војна акција, већ и својеврсна темпирана бомба, која и даље представља претњу за здравље милиона обичних грађана, укључујући и деце“, додала је она.

„Током варварске специјалне операције, коју цинично називају хуманитарном интервенцијом погинуло је око 2.000 цивила, од којих најмање 89 деце, а међу жртвама је било и косовских Албанаца, чијим се такозваним спасавањем бавио НАТО."

"Због употребе муниције са осиромашеним уранијумом заражене су земља и вода у многим крајевима, што је довело до значајног пораста онколошких болести, а одговорност за то нико није преузео."