Москва: Вашингтон на себи својствен каубојски начин наставља економски терор против Каракаса

07-08-2019 09:55:04 | | фото: © РИА Новости / Дмитрий Знаменский/ vostok.rs |


Москва сматра блокирање венецуеланске имовине у Сједињеним Америчким Државама економским терором, и да такав корак Вашингтона нема законску основу, саопштила је за Спутњик прес-служба Министарства спољних послова Русије.


„Вашингтон на себи својствен ’каубојски‘ начин наставља економски терор против званичног Каракаса. Замрзнута су средства и имовина венецуеланске државе. Овакви кораци немају никакве правне основе ни са становишта међународног, а ни са становишта унутрашњег венецуеланског права“, саопштило је Министарство.

Министарство је нагласило да „Белу кућу покреће идеологија нетолеранције и диктатуре, која је стављена изнад интереса Венецуеланаца“.

„Ова дискриминациона политика је изазов целокупном систему међународних односа, који утврђује једностране казнене мере као животну норму и противречи људским правима и хуманитарним вредностима. Подсећамо да ниједна држава нема права да намеће своју вољу другима економском репресијом“, додало је Министарство спољних послова.

Бела кућа је раније саопштила да је председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп потписао указ о блокирању имовине власти Венецуеле под јурисдикцијом САД, стављајући на тај списак и централну банку државе и државну нафтну компанију „ПДВСА“.