Русија одлучна да настави политику обезбеђивања коришћења космоса у искључиво мирољубиве сврхе у интересу глобалног мира

06-08-2019 04:37:33 | | фото: © NASA / Alexander Gerst/ vostok.rs |


Москва намерава да упути Паризу питања због неких одредби недавно представљене француске стратегије космичке одбране, саопштило је Министарство спољних послова Русије.


Министарство спољних послова навело је да је Русија обратила пажњу на говор француске министарке Флоранс Парли. Министарство је додало да је стратешки документ веома обиман и да ће руским стручњацима требати времена да га детаљно проуче, али „чак и на први поглед на стратегију постављају се озбиљна питања о неким њеним одредбама које руска страна намерава да упути француским партнерима“.

У коментару Министарства спољних послова истиче се да је Француска постала друга држава после САД која је званично препознала могућност избијања оружаног сукоба у космосу, при чему се као одговор на „непријатељске“ акције према француским космичким објектима не искључују контрамере, укључујући и војне.

„У том контексту, у смислу разјашњавања праве намере француске стране веома је индикативна драматична промена њених приступа према руским иницијативама у области спречавања трке у наоружању у космосу. После вишегодишње конструктивне сарадње по том питању и наизглед узајамног разумевања, прошле године Француска је изненада, без икаквог разлога, не само одбила да се придружи међународној иницијативи/политичкој обавези, којом се свака држава потписница обавезују да неће бити прва које ће распоредити оружје у космосу, већ је и први пут гласала ’против‘ резолуције на 73. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, која само позива на дијалог о нераспоређивању оружја у космосу и спречавању трке у наоружању у космосу“, истиче се у коментару Министарства.

У саопштењу се додаје да руски документ чак не садржи ни позив да се на себе преузму обавезе према иницијативи за нераспоређивање оружја у космосу, већ само позива да се размотри могућност да се то учини.

„Нема сумње да би, као одговор, све државе УН које препознају своју одговорност за очување космоса као заједничког наслеђа човечанства за будуће генерације требало да се уједине у ставу да одбацују све планове за његово ’наоружавање‘ и удвоструче напоре у пружању подршке међународним мировним иницијативама. Русија са своје стране потврђује да је одлучна да настави доследну политику зарад њиховог прогреса, доприносећи обезбеђивању коришћења космоса у искључиво мирољубиве сврхе у интересу глобалног мира и глобалне безбедности једнаке за све“, наглашава се у коментару Министарства спољних послова Русије.

Крајем јула француска министарка одбране Флоранс Парли представила је стратегију за космичку одбрану земље, најавивши стварање главне космичке агенције под руководством војног ваздухопловства Француске и издвајање додатних 700 милиона евра у оквиру закона о војном планирању заштите француских сателита. Канцеларија ће имати седиште у Тулузу и у њој ће радити 220 стручњака.