Небензја: Сачувати терористичке енклаве у Идлибу је главни циљ наших западних колега

31-07-2019 02:55:23 | | фото: © Александр Щербак/ТАСС/ vostok.rs |


„Запад покушава да сачува терористичке енклаве у Идлибу“, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници СБ УН о Идлибу.


„Сачувати терористичке енклаве у Идлибу - то је главни циљ наших западних колега“, рекао је Небензја, коментаришући оптужбе на рачун Русије, према којима она, наводно, бомбардује ову сиријску провинцију.

Небензја је приметио да су се активирали и терористи из групе Хайат Тахрир Аш-Шам и прилазима Идлибу. Он јескенуо пажњу и да терористи повећавају војни потенцијал, приметно је повећање количине страног оружја, укључујући летелице и вишецевне бацаче.

Он је оптужио УН да ћуте о жртвама терориста у Сирији те да не објављује непроверене информације о Идлибу.

„Позивамо секретаријат УН и специјализоване агенције организације да не журе у објављивању непроверених информација. Подаци треба да се дају из проверених извора, које треба обавезно и увек још једном проверити. Говори се да Русија намерно бомбардује болнице, што је лаж“, рекао је руски представник у светској организацији.

Небензја је апеловао и да се Москва не омета у успостављању мира у Сирији, и то тако што се ствара политичко покриће за терористе.

Раније је Министарство одбране Русије негирало оптужбе „Белих шлемова“ да је руска авијција бомбардовала пијацу у Идлибу.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут