Москва: Нећемо одсупити од својих ’црвених линија‘ ни у случају нових санкција САД-а

29-07-2019 08:27:13 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


„Москва ни у случају нових америчких санкција неће одсутпити од својих ’црвених линија‘, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков за РИА Новости.

Раније је специјални представник САД за Венецуелу Елиот Абрамс изјавио да Вашингтон разматра могућност увођења санкција Русији, и то због подршке Влади Венецуеле.
„Они све време прете санкцијама. Они одавно немају ништа друго осим санкција. На крају крајева, то уништава имиџ Сједињених Америчких Држава и ради на објективном смањењу, а не на повећању америчког утицаја у свету“, рекао је Рјабков, коментаришући изјаву специјалног америчког специјалног представника за Венецуелу Елиота Абрамса.

Он је навео да је недавни министарски састанак бироа Покрета несврстаних у Каракасу „јасно показао како се мења тон говора и процена“ у односу на сличне акције Сједињених Америчких Држава на међународној сцени.

„При чему се мењају чак и јавне (процене), а да не говоримо о скривеним, кулоарним“, додао је Рјабков.

„Ми врло добро знамо о америчким приступима. Надам се да су нас тамо чули и да су схватили да и Русија има своје ’црвене линије‘ и да нећемо одступити од наших принципијелних приступа и приоритета“, нагласио је он.
Рјабков је додао да Русија контактира и са представницима Хуана Гваида, који се нелегитимно прогласио за шефа државе, и са опозицијом, али у формату који је разумљив за Владу председника Николаса Мадура.

„То није паралелни канал, већ периодична размена информација“, нагласио је Рјабков.

„Имали смо неколико прилика да од њих добијемо информације и процене и да ми њима објаснимо своје погледе и приступе“, објаснио је Рјабков контакте Москве и Гваидових представника.

Он је истакао да Москва не скрива ни какве контакте.

„Напротив, сматрамо да, што је више контаката, то је боље за све. При томе, то радимо на начин разумљив за легитимну Владу Мадура и уверен сам да је Вашингтон такође упознат са тим“, закључио је Рјабков.