РТ: Пет невероватних чињеница о брзорастућој економији Индије

29-07-2019 08:09:22 | | фото: © Pexels.com / RT/ vostok.rs |


Индија је једна од највећих светских економија. Земља настоји да оствари амбициозан циљ и да постане економија са 5 билиона долара у наредних пет година.

Ево неколико занимљивих чињеница које можда нисте знали о овој земљи.


Индијска економија се скоро за шест пута повећала за мање од 20 година

На крају миленијума, бруто домаћи производ земље износио је око 459 милијарди долара, према подацима Светске банке. Прошле године је остварила еквивалент од 2.726 билиона долара, а што је експанзија за шест пута за мање од две деценије.


Индија има најбрже растућу економију на свету

Очекује се да ће економија земље Јужне Азије порасти за 7,4 одсто у фискалној години 2019, у поређењу са предвиђеним растом од 6,3 одсто у Кини и само 2,5 одсто у САД-у. Импресивни раст је корак даље од девет процената експанзије коју је индијска економија уживала од 2003. до 2008. године, пре него што је раст заустављен глобалном финансијском кризом.

Годишњи БДП Индије премашио је прошле године француски, а предвиђа се да ће ускоро надмашити Велику Британију и Јапан

Индијски бруто домаћи производ (БДП) за 2017. годину од 2,726 билиона долара био је нешто мањи од француског БДП-а од 2,778 билиона долара, наводи Свјетска банка. Очекује се да ће земља са седмим по величини БДП-ом достићи 5,9 билиона долара до 2025. године, наводи глобална консултантска кућа "ИХС Маркит". Предвиђа се да ће Индија надмашити Велику Британију до краја године и постати једна од пет највећих светских економија. Након тога земљи ће требати још само шест година да надмаши Јапан као трећу највећу економију света, показује студија.

Пољопривреда чини 50% радних места у Индији
Индија као највећи светски произвођач млека и други највећи произвођач воћа и поврћа, такође има успешну трговину морским плодовима. Свеукупно, пољопривредна производња чини више од половине свих радних места у земљи.



Залихе горива су кључни извоз Индије, што чини 15 посто укупног извоза земље
Укупан извоз нафтних деривата у Индији чини више од десетине бруто вредности излазних испорука. Земља остварује највећи приход у извозу својих минералних горива, углавном бензина, дизела, мазута и мазива. У 2018. години извезено је око 48,3 милијарде долара нафтних деривата, који су већ прерађени.

Извор:Восток/РТ