Москва: Саопштења Румуније о блокирању извоза оружја за Србију апсолутна лаж

26-07-2019 07:50:31 | | Министарство одбране Русије, фото: © РИА Новости / Рамиль Си |

Саопштења румунских власти о блокирању бродова с руским оклопним возилима не одговарају стварности, саопштило је Министарство одбране Русије.

Румунско министарство спољних послова раније је саопштило да Букурешт није издао дозволу за транзит руског оружја у Србију због санкција ЕУ против Москве. Према наводима румунске агенције "Медиафак", Русија је наводно требала да испоручи 30 тенкова Т-72Б3 и 30 оклопних транспортера Србији.

"Министарство одбране Русије није послало ниједан брод за транспорт војне технике Дунавом у Србију. Све оптужбе о таквим испорукама и наводним ’задржавањима‘ руског транспорта од стране Румуније са оклопним транспортерима су апсолутна лаж", наводи се у саопштењу.

"Министарство одбране Русије није послало ниједан брод за транспорт војне опреме Дунавом у Србију. Све оптужбе о таквим залихама и наводно" притворене "од стране румунске стране руског транспорта са оклопним транспортерима су апсолутна лаж."

Министарство одбране је нагласило да се „извоз производа војне намене из Руске Федерације у Србију одвија у строгом складу са међународним правом и у оквиру билатералне војно-техничке сарадње“.

„Све испоруке су извршене у строгом складу са условима закљученог уговора и у роковима договореним између страна“, додаје се у саопштењу Министарства.