РТ: „Хуавеј“ доминира глобалном трком за 5G мрежу, потписавши преко 50 уговора упркос притиску САД-а

19-07-2019 10:10:14 | | фото: © Getty Images / zhengshun tang / RT/ vostok.rs |


Кинески телекомуникациони гигант "Хуавеј" осигурао је више од 50 комерцијалних уговора за мрежу 5G широм света, према речима члана управе и потпредседника компаније Кетрин Чен, преноси "Ксинхуа".

Упркос притиску Вашингтона на савезнике да забране "Хуавеј" технологију, Ченова је саопштила да је у Европи потписано 28 уговора.


У јуну је "Хуавеј" помогао у покретању 5G комерцијалне мреже у Саудијској Арабији. Компанија, којој су САД, Канада и Нови Зеланд забранили изградњу пете генерације мрежа, такође је закорачила на руско тржиште. "Хуавеј" је најавио споразум са једним од водећих руских интернет и мобилних оператера - МТС-ом, да развије 5G мрежу. Такође је контактирала неколико руских технолошких фирми ради заједничких улагања, те користила њихову технологију.

Водећи светски провајдер телекомуникационих решења "Хуавеј" направио је први глобални 5G позив и лансирао први 5G терминални уређај 2018. године. Од тада, фирма са седиштем у Шензену се суочила са притиском САД-а. Вашингтон је оптужио компанију да шпијунира кинеску владу, а оптужбе су одбили и Пекинг и "Хуавеј". "Хуавеј"-у је забрањено да послује са америчким компанијама које га снабдевају неопходним деловима и технологијом.

Трампова администрација такође притиска савезнике да забране иградњу 5G мреже од стране кинеске фирме. Неке земље попут Аустралије и Јапана забраниле су то учиниле, док друге, укључујући и Индију, тек треба да одлуче да ли ће дозволити њен улазак на тржиште и развијање 5G мреже. Велика Британија и Шпанија су већ покренуле 5G комерцијалне мреже које покрећу "Хуавеј"-ове базне станице. Бразил је ове седмице рекао да неће зауставити рад кинеске технолошке компаније унутар својих граница.

Извор:Восток/РТ