Лавров: Руско-кинеска сарадња усмерена на друштвен и привредни развој, као и просперитет наших земаља и народа

17-07-2019 11:29:42 | | фото: © РИА Новости / Виталий Белоусов/ vostok.rs |


Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров одбацио је као мит то да Кина представља претњу по Русију.

Сергеј Лавров је у интервјуу руском листу Аргументи и факти поручио да "Кина не представља никакву претњу по Русију", пренео је Тас.

"Коначно решење питања руско-кинеске границе одавно је постигнуто. Непостојање територијалних захтева забележено је у билатералном Споразуму о добросуседским односима и пријатељској сарадњи из 2001. године, подсетио је Лавров.

Кко је додао, имајући то у виду, за покушаје истицања мита о кинеској претњи види се да потичу од оних који су забринути због конструктивног развоја руско-кинеских односа.

Наводи се да је, коментаришући гласине да око 12 милиона Кинеза живи на руском Далеком истоку и у регионима Сибира, Лавров рекао да сумња у прецизност тих података и додао да је забринутост у вези са тим питањем очигледно преувеличана.


"Смер који Русија и Кина следе ка јачању добросуседских односа вишезначан је и дугорочан и не погађају га краткорочне флуктуације. Руско-кинеска сарадња није усмерена против било кога. Њен главни циљ јесте да помаже друштвеном и привредном развоју и просперитету наших земаља и народа", поручио је руски шеф дипломатије.

Танјуг