РТ: Кина запретила америчким фирмама санкцијама која имају везе с продајом оружја Тајвану

15-07-2019 03:20:01 | | фото: © Reuters / Octav Ganea / RT/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Кине је упозорило да ће америчким фирмама бити забрањено да послују у Кини ако буду укључене у било какву трговину оружјем с Тајваном.

"Да би се заштитили национални интереси, Кина ће наметнути санкције америчким компанијама које се баве продајом оружја Тајвану", изјавио је новинарима портпарол Министарства спољних послова Генг Шуанг.

"Кинеска влада и кинеске компаније неће сарађивати и пословати са овим америчким фирмама", додао је он.


Одговарајући на питања новинара, Генг је рекао да детаљи о таквим компанијама и временски оквир за санкције против њих тренутно неће бити објављени.

Пекинг је прошле седмице упозорио Вашингтон да се "не игра с ватром" и да откаже планирану трговину оружјем у вредности од 2,2 милијарде долара с Тајваном, оптужујући САД да се мешају у унутрашње послове Кине.

Пентагон жели да реализује велику продају оружја Тајвану, укључујући 108 теноква М1А2Т "Абрамс" и 250 "Стингер" ракета, као и митраљезе и муницију.

Планирана продаја оружја била би у супротности с принципом Пркинга - "Једна Кина", а који Тајван сматра саставним делом Кине.

Односи између Пекинга и Тајпеја су се погоршали од када је тајвански председник Цаи Инг Вен, члан пронезависне Демократске прогресивне парије на острву, преузео дужност у мају 2016. Кина сумња да Венова тражи формалну независност уз подршку Вашингтона.

Она је у петак стигла у Њујорк у дводневну "транзитну" посету на путу да посети четири карипске земље, те је одбацила кинеску критику због њене посете и договора око наоружања.

"Не треба да нам наш комшија даје неодговорне примедбе", рекла је она новинарима, преноси Централна новинска агенција Тајвана.


Венова је такође одбацила кинески притисак да се поново уједине Тајван и Кина у оквиру система "Једна земља, два система" који је на снази и у односу на Хонг Конг.

"Искуство Хонг Конга под `Једном земљом, два система`, показало је свету једном за свагда да ауторитаризам и демократија не могу коегзистирати", рекла је Венова.

Пекинг је затражио од Вашингтона да се придржава принципа "Једна Кина" и да "престане са званичним односима с Тајваном и да се суздржи од пружања било какве платформе за сепаратистичке снаге независности Тајвана".

Извор:Восток/РТ