РТ: Нови Пут свиле: Русија ће изградити аутопут од 2.000 километара који повезује Европу и Кину

09-07-2019 11:28:23 | | фото: © Reuters / Ilya Naymushin / RT/ vostok.rs |


Премијер Дмитриј Медведев одобрио је изградњу новог аутопута преко Русије, која би требало да значајно скрати пут за терет. Очекује се да ће пројекат коштати око 9,5 милијарди долара.

Велики инфраструктурни пројекат, аутопут "Меридиан", добио је подршку руске владе, преносе "Ведомости", позивајући се на владине званичнике. Аутопут ће се простирати на преко 2000 километара од границе са Белорусијом до границе са Казахстаном, а очекује се да ће постати део најбрже руте за транспорт између Кине и Европе.

Аутопут ће коштати око 600 милијарди рубаља (9,5 милијарди долара), а оператер пројекта већ је откупио око 80% земљишта потребног за изградњу аутопута.

Иако ће се изградња у потпуности ослањати на средства инвеститора без узимања новца из руског буџета, Влада се обавезала да ће помоћи у привлачењу нових инвестиција за овај пројекат, укључујући и Кину. Међутим, инвеститори желе да Влада осигура њихов минимални приход од око 550 милиона долара, покривајући не само комерцијалне, већ и политичке ризике као што је затварање државних граница.

С обзиром да ће се путарине наплаћивати за камионе и аутомобиле, као и за велики капацитет аутопута, очекује се да ће се пројекат исплатити за 12 година.

Аутопут "Меридиан" спада у амбициозни кинески трансконтинентални трговински и инфраструктурни пројекат под називом "Један појас један пут", који Русија подржава. У априлу је председник Владимир Путин посетио Кину и учествовао на другом Форуму за међународну сарадњу овог великог пројекта. Тада је рекао да ће кинеска иницијатива ојачати “конструктивну сарадњу” евроазијских држава и осигурати одржив економски развој и економски раст у региону.

Извор:Восток/РТ