„САД виде Украјину као одскочни аеродром за своје снаге на Црном мору“

05-07-2019 01:10:58 | | фото: © РИА Новости / Владимир Трефилов/ vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе виде Украјину као одскочни аеродром за своје оружане снаге на Црном мору, изјавио је посланик Државне думе Русије са Крима Руслан Балбек.

У северозападном делу Црног мора ових дана одржавају се међународне поморске војне вежбе„Си бриз 2019“, које ће се завршити 12. јула. Вежбе се одвијају на мору и копну, у ваздуху и под водом. У њима учествује ваздухопловство и морнарица земаља НАТО, као и њихових савезника, укључујући Украјину и Грузију. Министарство спољних послова Русије истакло је да је одржавање украјинско-америчких вежби опасна идеја, додајући да ће се према томе односити на одговарајући начин.

„Украјина може да постане такозвани одскочни аеродром америчких оружаних снага на Црном мору, који се може користити за базирање бродова и авиона у региону“, рекао је Балбек за РИА Новости.

Балбек сматра да би, у случају сукоба, базе мирно могли да напусте, или оставе, и то без борбе и без жаљења.

„Уосталом, како показује пракса из протеклих година, Сједињене Америчке Државе и савезници покушавају да, што је могуће више, заобилазе Кримско полуострво, тако да они више неће бити прва виолина у близини наших граница“, објаснио је он.

Балбек је нагласио да изградња нових америчких поморских база неће обезбедити америчку доминацију у црноморском региону.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут