Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Србија у полуфиналу ЕП

Србија у полуфиналу ЕП

05-07-2019 07:22:48 | | фото: © КСС / ФИБА/ vostok.rs |


Женска кошаркашка репрезентација Србије победила је у београдској „Штарк арени“ екипу Шведске са 87: 49 (21:12, 22:9, 21:12, 23:16) и пласирала се у полуфинале Европског првенства.


Српске кошаркашице ће у борби за финале играти против Шпаније, актуелног шампиона Европе, која је у четвртфиналу избацила Русију.

Овим тријумфом Србија је обезбедила учешће на квалификационом турниру за Олимпијске игре следеће године у Токију.

После три драматичне утакмице у групној фази и три победе у самој завршници, изабранице Марине Маљковић су већ у првој деоници преломиле меч у своју корист.

У фуриозном старту Српкиња највише се истакла Ана Дабовић, која је у првој четвртини постигла чак 14 поена.

После 20 минута игре, надмоћ србских кошаркашица и у нападу и одбрани резултирала је предношћу од 20 поена.

До краја утакмице освајачице олимпијске бронзе само су одржавале стечену предност, која је у једном тренутку нарасла до плус 39.

Најефикаснија у тиму Србије била је Ана Дабовић са 19 поена, капитен Јелена Брукс је убацила 11 кошева, као и Александра Црвендакић, а Саша Чађо један мање.

Србија ће полуфинални меч са Шпанијом играти у суботу од 20.30.

ИЗЈАВЕ:

Саша Чађо, кошаркашица Србије

– Поносна сам на мој тим и поносна сам како нас је тренер припремио… Надам се да је Марина задовољна оним што смо урадили на терену. Много ме радује што смо имали овакву подршку, победиле смо, нема пуштања, треба да се концентришемо на следећу утакмицу… Само то је важно!

Марина Маљковић, селектор Србије

– Саша увек каже мало речи, али правих. Мало сам делимично задовољна, схватиле су поруку када сам рекла да сада не можемо да играмо кошарку 20 минута и да се загревамо током утакмице, када почне, и то је данас направило разлику. Шведска је деловала као не баш јак тим због тога како смо играли. Са друге стране, пре пар дана су биле врло јаке против Летоније и задржале су је у Риги. Да, честитам играчицама на томе што су играле 40 минута у добром темпу.

Ривал Србије у полуфиналу је снажна Шпанија.

– Играћемо, сви знају квалитет Шпаније, сви знају Шпанију, то је једини тим који нисмо победили… Биће врло тешко, врло, врло велика утакмица… Надам се да ћемо имати мудрости да их победимо овде у Београду и Србији први пут, али биће јако, јако тешко… Доказ за то је што смо губили од њих. Нема потребе да се каже и једна једина реч о шпанском тиму и њиховом квалитету… Било је много грешака и вечерас, 13 изгубљених лопти, имали смо боље проценте, али треба нам випе скокова у нападу, да појачамо број освојених лопти… Треба да задржимо ово размишљање да се утакмица игра 40 минута, јер ако не играмо тако, нема шта да тражимо против Шпаније. Мало је превише лагана испала ова утакмица, испала је тако зато што смо играли свих 40 минута. Задовољна сам чињеницом да смо играли 40 минута, али да смо у главама то одрадили на прави начин, онако како треба да се игра кошарка. То је суштина свега, ако не падају доле и на под, то је…То смо ми, то је наш тим, то је наша нација, то је наш идентитет. Без тога ништа, без тога не можемо да причамо кошаркашки. Без тога је све бесмисао…

Ана Дабовић је повредила шаку…

– Не делује сјајно, отишла је на снимање…