РТ: Министарство одбране Русије саопштило имена погинулих официра у пожару на подморници

03-07-2019 08:23:47 | | фото: © MoD Russia / Sputnik / Sergey Yeshenko / RT/ vosto |


Министарство одбране Русије је саопштило имена четрнаест официра који су погинули у катастрофалном пожару на руској истраживачкој подморници за дубоке воде. Посада је дала своје животе да би спасила колеге официре и подморницу.

"Захваљујући њиховим правовременим, преданим и компетентним акцијама, подморничари су угасили ватру и спасили своје другове и подморницу", наводи се у саопштењу Министарства.


Седам капетана прве класе, погинуло је у пожару: Константин Иванов, Андреј Воскресенски, Константин Сомов, Денис Опарин и Владимир Абанкин, као и два одликована "Хероја Русије" - Денис Долонскии и Николај Филин.

Капетан 2. класе Дмитриј Соловјев је био тај који је спасио "цивилног специјалисту" из одељка подморнице који се запалио у Баренцовом мору.




„Одмах након што је цивилни специјалиста изашао из одељка, Дмитриј Соловјев је запечатио отвор како би спречио ширење ватре кроз целу подморницу. Официр је затим наставио да се бори са ватром у одељку како би спасио подморницу, заједно са другим члановима посаде“, саопштило је Министарство. Сви официри ће бити одликовани постхумно.



Трагични инцидент на подморници догодио се у руским територијалним водама Баренцовог мора.
Подморница се безбедно вратила у луку након несреће. Тачан тип подморнице, укупан број људи у подморници, обим штете, као и узрок несреће остају поверљиви. Раније у уторак, портпарол Кремља, Дмитриј Песков је изјавио да су информације о подморници и целом инциденту “апсолутно тајни подаци” који неће бити објављени у јавности.

Извор:Восток/РТ