РТ: Индонезија враћа „токсично“ смеће назад у САД, Аустралију и Немачку

03-07-2019 06:02:57 | | фото: © REUTERS/Darren Whiteside / RT/ vostok.rs |


Неколико западних земаља покушало је да пошаље токсични отпад Индонезији у контејнерима, наводе локални медији. Индонежанска царинска служба је саопштила да ће отпад послати назад у земље порекла.

Министарство за животну средину и шумарство Индонезије је у писму обавестило Царинску управу да су контејнери са недозвољеним материјалом отпремљене из земаља, укључујући САД, Аустралију и Немачку. Инспектори су раније пронашли предмете укључујући дрво, тканине и ципеле у контејнерима који су требали да садрже само чисте остатке папира. Као резултат тога, индонежански званичници су одлучили да пооштре своје процедуре инспекције и претраже више контејнера.

Накнадна лабораторијска испитивања садржаја 65 контејнера показала су да је њих 38 садржавало токсичне или опасне материјале, док је 11 садржавало редовно смеће које није било предвиђено за рециклирање, наводи се у извештају који је објавио Џакарта пост. Званичници кажу да ће контејнери бити враћени у своје земље порекла.

Контејнери су послани Индонезији да би се пластични отпад рециклирао у нове производе, који би се затим извозили. Индонезија је постала главно чвориште за рециклирање пластике након одлуке Кине да забрани увоз пластичног отпада у јануару 2018. године, а што је и Индија учинила годину дана касније.


Indonesia to send back 'toxic' trash to US, Australia & Germany - local media
Случај је пример из уџбеника за злоупотребу програма рециклирања од стране западних земаља. Феномен одбацивања нежељеног отпада сиромашнијим земљама економисти називају "еколошким дампингом".

Indonesia to send back 'toxic' trash to US, Australia & Germany - local media
Према индонежанском закону, контејнери за које се утврди да садрже смеће или друге загађиваче морају се послати назад у земљу порекла. Друге земље југоисточне Азије, као што су Тајланд и Малезија, усвојиле су сличне законе како би се смањио проблем.

Извор:Восток/РТ