Лавров: Америчког „договора века“ о решењу блискоисточне кризе у супротности су са одлукама СБ УН-а

03-07-2019 02:52:29 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Првобитни елементи америчког „договора века“ о решењу блискоисточне кризе у супротности су са одлукама Савета безбедности Уједињених нација, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.


У вези са тим, Лавров је на конференцији за медије у Москви навео да још нико није видео такозвани договор века.

„Прелиминарно ћу рећи да овај економски део, као што сам већ поменуо, предвиђа улагање од око 50 милијарди долара. У Палестину око половине ове суме, а преосталих 25 милијарди долара уложиће се у инфраструктуру оних земаља у којима се дуги низ година налазе палестинске избеглице“, рекао је руски министар.

„Ако је сврха да те избеглице тамо остану заувек и да одговарајуће земље за то добију одређене финансијске инјекције, онда је већ то само у супротности са одлукама Савета безбедности УН које предвиђају, између осталог, и такву палестинску државу која ће моћи да прима избеглице из земаља у којима се они сада налазе“, нагласио је Лавров.

Према његовим речима, док се не види целокупна слика америчког предлога, веома је тешко извући коначне закључке.

„Стога желимо да нам америчке колеге објасне цео њихов план, а не да покушавају да нам део по део показују неке своје идеје“, истакао је он.

Саветник председника Сједињених Америчких Држава Џеред Кушнер је 25. јуна представио прву фазу новог америчког плана за Блиски исток, који су арапски медији назвали „договором века“. План је да се током десет година инвестира 50 милијарди долара у економски развој палестинских територија и суседних арапских земаља, као и у њихову интеграцију.