Рјабков: Није могуће давати прогнозе о судбини иранског нуклеарног споразума

30-06-2019 12:27:06 | | фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович/ vostok.rs |


Русија позива све земље које су остале у Заједничком свеобухватном плану дејстава у вези с иранским нуклеарним програмом да заштите Иран од негативног утицаја америчких санкција, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.


„Усрдно смо позвали све колеге да то прихвате као наш заједнички посао. Морамо створити неку врсту заштитног зида од негативног утицаја америчких санкција, од тог деструктивног америчког зрачења, које буквално сваке седмице подсећа да је ту, и то се наставља до данас. Очигледно да ћемо се и у будућности бавити тим питањем“, оценио је Рјабков.

Он је додао да Москва сматра да сада није могуће давати прогнозе о судбини иранског нуклеарног споразума, али да је у овој фази задовољавајуће решен задатак проналажења начина за решавање критичних проблема.

„Не бих сада желео да предвиђам шта ће се десити у средњорочној перспективи или касније, јер много фактора утиче на ситуацију, много је непознаница“, истакао је он и додао да, уколико напори за очување Заједничког свеобухватног плана дејстава у вези са иранским нуклеарним програмом не буду крунисани успехом, Иран ће смањивати своје обавезе према плану, укључујући и пројекат модернизације реактора у Араку.

„Ако поново дође до неуспеха, Иран ће се сигурно вратити на претходну шему, која се може описати изразом ’мање за мање‘“, рекао је Рјабков и истакао да је заменик министра спољних послова Ирана на састанку у Бечу потврдио да се то односи и на реактор у Араку.

„Треба да нагласим да је сврха данашњег састанка сведена на то шта да се предузме, а да Иран и поред жестоког америчког санкционог притиска има могућност да извози нафту, да зарађује од тога, да има могућности за нормалну трговинску и економску сарадњу, а да се при томе делује у оквиру Заједничког свеобухватног плана дејстава у вези са иранским нуклеарним програмом“, оценио је Рјабков.

Он је додао да је Иран оставио отвореном могућност да повећа ниво обогаћивања уранијума.

„Иран је оставио отворене опције, али најважније је да данас имамо чврсту одлучност свих земаља да раде на очувању споразума и испуњавању свих његових аспеката“, закључио је Рјабков.