РТ: Иран саопштио да је финансијски механизам са ЕУ којим се заобилазе санкције оперативан

29-06-2019 12:07:17 | | / vostok.rs |


Европски финансијски механизам (ИНСТЕКС), који за циљ има заобилажење америчких санкција против Ирана, функционише и трансакције се већ одвијају, саопштио је ирански изасланик за питања Нуклеарног споразума с Ираном (ЈЦПОА).

Механизам плаћања је успостављен од стране Европске уније како би наставила трговати са Техераном упркос америчким санкцијама како би се Нуклеарни споразум са Ираном одржао у животу.


САД су поново увеле санкције против Исламске републике након повлачења Васингтона из Нуклеарног споразума с Ираном из 2015., године, званично познатог као Заједнички свеобухватни план акције (ЈЦПОА).

САД су појачавале притисак на Иран и свако ко прекрши санкције против те земље, под претњом је казни, као и свака компанија која наставља да послује са Исламском Републиком, укључујући куповину иранске нафте.

"Санкционисаћемо ћемо сваки увоз иранске сирове нафте. Не постоје изузеци за куповину нафте", изјавио је специјални представник САД-а за Иран Брајан Хук, након што је објављено да Кина још увек увози иранску нафту.



У петак је седам земаља ЕУ саопштило у заједничкој изјави да сарађују са Великом Британијом, Француском и Немачком на успостављању трговинских канала са Ираном, укључујући "једну од најважнијих иницијатива" - Инструмент за подршку трговинским разменама (ИНСТЕКС).

Међутим, напори ЕУ да успостави дуго обећани канал плаћања нису задовољили Техеран. Раније ове седмице, портпарол Министарства спољних послова Ирана Сејд Абас Моусави назвао је ИНСТЕКС "лажном ствари која нема практичну употребу", наводе ирански медији.
Касније је рекао, да ако се тако испостави, да га Исламска Република неће прихватити и да бо могла променити своје обавезе према Нуклеарном споразуму који Брисел настоји да задржи.

Извор:Восток/РТ