Конгрес САД-а одобрио увођење санкција против „Северног тока 2“ и „Турског тока“

28-06-2019 01:54:18 | | фото: nord-stream2.com/ vostok.rs |


Одбор за спољне послове Представничког дома Сједињених Америчких Држава одобрио је предлог закона о увођењу санкција појединцима који су укључени у реализацију пројеката "Северни ток 2" и "Турски ток".

"Према речима председавајућег, већина је била за. Прегледан је и усаглашен нацрт закона, са изменама и допунама, а поднет је без приговора на разматрање", рекао је председник Одбора Елиот Енгел (демократ из Њујорка) на крају састанка.

Почетком јуна, група конгресмена из Представничког дома, поднела је Конгресу нацрт закона о увођењу санкција у вези са имплементацијом "Северног тока 2" и "Турског тока". Посебно, нацрт закона забрањује улазак у Сједињене Америчке Државе и замрзавање имовине особа укључених у „продају, изнајмљивање или обезбеђење“ бродова за полагање цеви гасовода на мору.

Пројекат "Северни ток 2" предвиђа изградњу два крака гасовода са укупним капацитетом од 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке. Планирано је да се заврши 2019. године. Гасовод ће пролазити кроз територијалне воде или искључиве економске зоне Руске Федерације, Финске, Шведске, Данске и Немачке.