Захарова: Без обзира на ниво агресије званичног Кијева, Русија још једном пружа руку

28-06-2019 09:34:13 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Москва је направила корак без преседана предлажући Кијеву да искористи могућности руског законодавства за ослобађање ухапшених украјинских морнара, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова за телевизију „Русија 1“.


„Чини ми се да је Русија у овој ситуацији учинила корак без преседана, јер, без обзира на ниво агресије званичног Кијева, Русија још једном пружа руку и предлаже да се са бесконачне агресивне реторике пређе на некакав конструктиван дијалог“, рекла је Захарова.

„Суштина је у томе да морнари нису таоци Москве, већ Кијева, како се сада показало“, додала је она и напоменула да је украјинска страна у принципу одбила да расправља о том питању.

Захарова је претходно на својој страници на Фесјбуку написала и да Кијеву нису потребни сами ухапшени морнари, већ бука која се подигла око целе ове ситуације.

Раније је прес-служба Министарства спољних послова Украјине саопштила да је Министарство спољних послова Русије затражило од Кијева писмене гаранције да ће Украјина наставити са кривичним гоњењем украјинских морнара ухапшених у Црном мору, у складу са руским законодавством. Министарство спољних послова Украјине сматра да је тај предлог неприхватљив и да погоршава спор између Украјине и Русије у погледу имунитета ратних бродова.

Министарство спољних послова Русије је 25. јуна упутило ноте Међународном трибуналу за поморско право и Амбасади Украјине. У њима је наглашено да се судски процес за 24 украјинска морнара наставља, али да је Москва спремна да изађе у сусрет „у оквиру закона о кривичном поступку“.

Као одговор на то, украјински министар спољних послова Павел Климкин затражио је да Москва одмах и безусловно спроведе одлуку Међународног суда и ослободи све ухапшене морнаре и задржане бродове.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут