Кадиров: Русија је заинтересована да у Грузији царује мир, јединство и слога

24-06-2019 03:44:37 | | фото: РИА Новости / Саид Царнаев/ vostok.rs |


Председник Чеченије Рамзан Кадиров је коментарисао протесте у Грузији, те је рекао да са забринутошћу прати дешавања у Тбилисију.


„Желим да подсетим да од Грозног до Тбилисија има само 200 километара. У Русији, према незваничним подацима, живи скоро милион Грузијаца. Наши народи су вековима били везани пријатељством и јединством“, саопштио је Кадиров.

Он је навео да ће, због антируских екстремиста, грузијске плаже, ресторани, хотели и кафићи опустети.

„Руски грађани су 2018. године оставили у Грузији 3,5 милијарде долара“, подсетио је он.

Према његовим речима, Руси и Грузијци имају хиљаду разлога да живе у миру и слози, а ниједан да једни друге гледају с мржњом.

Он је изразио уверење да су грузијске „политиканте“ против Русије подстакле западне снаге.

„Госпођа председница (Саломе Зарубишвили) дубоко греши. Управо је Русија заинтересована да у Грузији царује мир, јединство и слога“, закључио је он.

У грузијској престоници 20. јуна почели су протести због тога што је током отварања Генералне седнице Међупарламентарне скупштине православља шеф организације, посланик Државне думе Русије Сергеј Гаврилов, сео у фотељу председавајућег парламента Грузије.

Он сам је објаснио да му је то место понудила грузијска страна, у складу с протоколом који налаже та врста скупова.

То је изнервирало посланике опозиције који су напустили заседање, а у здање Парламента улетели су екстремисти. Касније је у центру града почео митинг ком се прикључила опозиција са захтевом да чланови Владе поднесу оставке.