Москва: САД се враћају нуклеарном планирању из периода од пре 60 година

23-06-2019 11:21:39 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе враћају се нуклеарном планирању из периода од пре 60 година, када им се „ограничени нуклеарни рат“ чинио допустивим, изјавио је представник Министарства спољних послова Русије Артјом Кожин.

„Морамо с великом забринутошћу поново да констатујемо да се САД враћају нуклеарном планирању из времена од пре 60 година, када је ’ограничени нуклеарни рат‘ супердржава изгледао као нешто што је допустиво и што оставља шансе за победу“, казао је Кожин.

Према његовим речима, таква тежња потврђује жељу Вашингтона да одустане од Споразума о свеобухватној забрани испитивања нуклеарног оружја.


Кожин је оценио да то што САД нису сагласне да с Русијом усвоје заједничко саопштење о недопустивости нуклеарног рата одлично говори о америчким намерама.

„Још у октобру прошле године Русија је предала Сједињеним Америчким Државама нацрт заједничког саопштења о недопустивости нуклеарног рата и учвршћивању стратешке стабилности. Одсуство сагласности да се оно усвоји врло живописно говори о америчким намерама“, навео је Кожин у коментару објављеном на сајту Министарства иностраних послова Русије.