РТ: Велика игра на Арктику: САД планирају војну луку како би се супротставиле Русији и Кини

23-06-2019 09:53:58 | | Руски нуклеарни ледоломац, фото: © Вера Костамо / РИА Новост |


Амерички законодавци желе да се њихова војска супротстави Русији и Кини на отвореном мору тако што ће пронаћи једну или више локација за луку која би помогла у подстицању растућег апетита Вашингтона за нафту и друга природна богатства.

Национални закон о ауторизацији одбране 2020. (НДАА) сугерише да Обалска стража и други родови америчке војске треба да идентификују и одреде нову стратешку луку на Арктику. Отворено се тврди да је тај потез замишљен да би се супротставили присуству Русије у поларном региону.


Наравно, закон о којем ће се гласати следеће седмице, изазива страхове од руске војне експанзије у најсевернијем светском региону. Москва, указује се, има око 40 ледоломаца (док САД имају само један) и "остварила је значајне инвестиције" у стварање нове Арктичке команде. Такође се гради или обнавља 19 лука и 14 аеродрома у региону.

Други део закона упозорава да се Русија удружила са Кином у истраживању резерви гаса на Арктику, те се предлажу одређени кораци.

"Економски значај Арктика наставља да расте како земље широм света почињу да схватају потенцијал за поморски саобраћај, као и економски и трговински развој у региону."


Законодавци су потом навели значајну количину природних резерви Арктика. Поларни круг дом је за 13 одсто неоткривене нафте у свету и 30 одсто неоткривеног гаса. И на крају, али не и најмање важно, "богатство уранијума, ретких земних минерала, злата, дијаманата и милион квадратних миља неискоришћених ресурса за које се вреди борити".

САД су већ дуго присутне на Арктику, где се надају да ће имати користи од климатских промена, које постепено претварају ледено везану територију у проходне водене путеве. Као што је Мајк Помпео рекао ове године: "Арктички морски путеви могли би постати Суецки и Панамски канал 21. века."

Раније овог месеца, америчка морнарица је позвала на ширење операција на Арктику, углавном слањем додатних разарача у регион. Русија, која има више од 11.000 км обале на Арктику, није беспослена у смислу истраживања на отвореном мору.

У протеклих неколико година, руска војска је изградила најмодернију базу, названу "Арктичка детелина", те обновила низ напуштених аеродрома у том подручју.



Поред одбрамбених инсталација, Москва такође рачуна на велике економске пројекте унутар својих морских граница, и чак се нада да ће олакшати туризам у Арктичком кругу.

Извор:Восток/РТ