РТ: Амерички рат против Ирана могао би изазвати катастрофу на Блиском истоку - Москва

21-06-2019 12:46:55 | | фото: © Reuters / Nazanin Tabatabaee Yazdi / RT/ vostok.rs |


Тешко је предвидети одговор Ирана на потенцијалну америчку инвазију, рекао је Владимир Путин, додајући да би напад на заливску земљу могао донети "катастрофу" целом региону Блиског истока.


У Сједињеним Америчким Државама постоје гласови који позивају на војну акцију против Ирана, али надамо се да се такав сценарио никада неће остварити, навео је Путин. Општа инвазија на Иран могла би да изазове "катастрофу у региону" због наглог повећања насиља и, могуће, таласа избеглица које би бежале ради безбедности. Осим тога, “свако ко то покушава” би платио цену, упозорио је он.


"Тешко је предвидети шта ће се догодити ако се употреби војна сила."


Иран је шиитска земља, а Иранци имају репутацију људи који иду у крајност ако се њихова земља нападне, каже Путин.

"Нико не зна шта ће та крајност донети и тешко је рећи ко ће тиме бити обухваћен."


Тензије око Ирана расту од када је амерички председник Доналд Трамп изашао из нуклеарног споразума из 2015. и поново наметнуо свеобухватне санкције усмерене на велике делове иранске економије. Недавно је Вашингтон подигао улог на притисак, шаљући додатна војна средства - укључујући и ударну групу бродова и ракетне системе у земље које граниче са Ираном.

На политичком фронту, САД настављају да тврде да Иран крши тешко склопљени нуклеарни споразум који је дозволио да се санкције укину у замену да Иран смањи свој нуклеарни програм.

Путин је, међутим, критиковао америчке тврдње. Иран се придржава договора и "ту не крши ништа", рекао је Путин, додајући да "сматрамо да је наметање било каквих санкција Ирану неутемељено".

Извор:Восток/РТ