РТ: Платини ухапшен током истраге о додељивању Светског купа ФИФА 2022 Катару

18-06-2019 11:29:46 | | Мишел Платини, фото: © Global Look Press / ZUMAPRESS.com / D |


Фудбалска легенда и бивши председник УЕФА-е Мишел Платини ухапшени је у Француској због истраге о додељивању Светског купа ФИФА-е 2022. Катару.

Платини је ухапшен у уторак ујутро у просторијама антикорупцијске полиције у Нантеру, предграђу Париза, пише француски информативни портал Медиапарт.

Његово хапшење и саслушање касније је Ројтерсу потврдио француски судски извор.


Према извештајима, хапшење је део текуће истраге о корупцији у процесу такмичења за домаћина Светског купа ФИФА 2022. године. Догађај је 2010. године додељен Катару.

Француско државно финансијско тужилаштво покренуло је истрагу у предмету подмићивања 2016. године. Платини је првобитно позван да сведочи као свједок, извештава Ле Монд, позивајући се на изворе.

Мишел Платини је формално дао оставку на место шефа УЕФА-е 2016. након што му је ФИФА-ин етички одбор осам година забранио да буде у фудбалској управи (забрана је касније смањена на четири године). Ово је учињено након истраге о финансијским пословима који нису везани за доделу организовања Светског купа 2022. године. Он је ослобођен оптужби за корупцију, али је проглашен кривим за кршење других правила ФИФА-е, укључујући погрешно управљање и сукоб интереса. Платини је порекао било какве противзаконитости.


Један од највећих везиста на свету, Платини је играо за Сеинт-тетјен и Јувентус, а био је капитен француске репрезентације. Он је довео Француску до победе на Европском првенству 1984. године, где је био најбољи стрелац. Осамдесетих је три пута заредом добио награду Балон д'Ор.

Извор:Восток/РТ