РТ: Трамп не контролише политику према Ирану, требало би да отпусти Болтона - саветник Могеринијеве

18-06-2019 10:00:02 | | фото: © Reuters / Jonathan Ernst / RT/ vostok.rs |


Чини се да амерички председник Доналд Трамп не контролише политику своје властите администрације према Ирану, те би требао отпустити саветника за националну безбедност Џона Болтона, изјавила је за РТ специјални саветник шефа ЕУ за спољну политику Федерике Могерини.

У интервјуу за РТ, Натали Точи је саопштила да је Трамп „доведен у сасвим другачији правац“ од оног у који би иначе могао да уђе без Болтона.

На питање зашто не верује Трамповим тврдњама да не жели промену режима у Ирану, Точијева је рекла да Болтон очито има другачију позицију, те да се чини да је он тај који пише политику администрације о Техерану.



Точијева је приметила да Болтонов ентузијазам за промену режима у Ирану датира "далеко даље" од Трампа, до "Бушове администрације, па чак и раније".

„Можда би [Трамп] требало да покуша да промени свог саветника за националну безбедност који врло јасно има сасвим другачији став о овоме“, рекла је она.

Нажалост, у овом тренутку ми се чини да америчка политика према Ирану има врло јасног аутора и да аутор није председник Сједињених Америчких Држава.

Точијева је такође саопштила да разуме претње Ирана да ће прекршити нуклеарни споразум из 2015. године у светлу појачаних тензија са САД-ом. Прошле седмице, САД су оптужиле Техеран да је напао два нафтна танкера у Оманском заливу, али није пружио чврсте доказе који би подржали оптужбе.

"Да сам Иран, вероватно се не бих држала нуклеарног споразума, јер заиста, као што сам рекла, јер споразум може да важи само ако обе стране испуне обавезе", додала је она.

Извор:Восток/РТ

КАТЕГОРИЈЕ