РТ: Индија одговорила царинама САД-у за 28 америчких производа уочи посете Помпеа

16-06-2019 06:08:29 | | фото: © Reuters / Eduardo Munoz / RT/ vostok.rs |


Индија је саопштила да је повећала износ царине за 28 америчких производа, укључујући бадеме, јабуке и орахе, као одговор на укидање трговинских привилегија Вашингтона за Њу Делхи.

Америчка роба на коју је уведена царина такође обухвата производе од гвожђа и челика, ваљани нерђајући челик, борну киселину, вијке и др. Царине су усмерене и на прехрамбене производе као што су ораси, јабуке, крушке, шкампе и др.

Нове царинеће омогућити Индији да добије додатних 217 милиона долара додатног прихода од америчког увоза.


Индијска влада је у јуну 2018. издала наређење да се повећа увозна такса од чак 120 одсто на бројне америчке производе, али је у неколико наврата одложено због трговинских преговора са Вашингтоном.

Несугласице између Њу Делхија и Вашингтона почеле су прошлог марта, када је амерички председник Доналд Трамп наметнуо царине од 25 посто на челик и 10 посто за алуминијске производе. Као главни извозник тих производа на америчко тржиште, Индија је тешко погођена овим потезом, изгубивши око 240 милиона долара.

Стране су покушавале да пронађу заједнички језик више од годину дана, али трговински разговори су пропали раније у јуну након што су САД повукле извозне подстицаје индијским компанијама у оквиру програма Општег система преференцијала, који се тиче олакшица на индијску робу у вредности 5,5 милијарди долара.

САД и Индија су били главни трговински партнери током протекле деценије, а промет између њих је износио преко 142 милијарде долара у 2018. години.

Извор:Восток/РТ