Шеремет: Све провокације у Керчском мореузу ће бити заустављене на најстрожи начин

14-06-2019 11:31:34 | | фото: © РИА Новости / Алексей Мальгавк/ vostok.rs |


Украјина може организовати пролазак својих ратних бродова кроз Керчски мореуз, према међународним стандардима и раној координацији својих акција са руском страном, изјавио је посланик Државне думе са Крима Михаил Шеремет.

Раније је начелник Генералштаба Оружаних снага Украјине, Руслан Хомчак, рекао да Украјина данас не планира нови пролаз ратних бродова кроз Керчски мореуз, јер земља "нема толико Украјинаца" да ризикује да их пошаље. Истовремено, према његовим речима, Украјина неће "заузимати позиције у Азовском мору".

Крајем новембра прошле године, руски граничари су пресрели три украјинска брода због кршења државне границе Руске Федерације у Керчском мореузу.

"Русија је пријатељска, упркос провокацијама које су се догодиле у Керчском мореузу у новембру прошле године. Ако украјински ратни бродови морају проћи кроз Керчски мореуз, онда је све што је потребно, је то да се испуне захтеви међународних норми и руског националног законодавства. Само морате унапред да пратите мере и радње неопходне за безбедан пролаз кроз Керчски мореуз, унапред обавестите руску страну о вашим плановима и да уважавате искључиви суверенитет наше земље, који се протеже до мореуза”, рекао је за РИА Новости Шеремет.

Према његовим речима, данас, нажалост, власти у Кијеву и даље намерно спекулишу о питању пролаза њихових бродова кроз Керчски мореуз, говорећи о препрекама на руској страни.

"Ми само инсистирамо на неприхватљивости понављања провокација, када су у питању територијалне границе Русије. Све такве провокације ће бити заустављене на најстрожи начин", нагласио је Шеремет.


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут