Дан Русије – празник мира и слободе

12-06-2019 11:56:18 | | / vostok.rs |


Руска Федерација обележава свој дан — први велики државни празник модерне Русије.

Пре 28 година, тачније 12. јуна 1990. године, усвојена је Декларација о државном суверенитету Русије, а кроз тачно годину дана, 12. јуна 1991. одржани су директни избори за председника земље, први у историји Русије. Свој званични назив - Дан Русије, празник је добио 2002. године и слави се у целој земљи.
Може се рећи да је ово први велики државни празник модерне руске историје. Свечаности, празничне шетње и велики ватромети допринели су да се у Русији повећа свест грађана о значају тог дана, који је, пре свега, празник грађанског мира, договора и слободе.
Данас је одржана и свечана церемонија уручивања државних награда за достигнућа у хуманитарним и научним областима у Кремљу.

Руски председник Владимир Путин уручио је државне награде за 2018. годину у хуманитарној сфери, у области књижевности и уметности, као и у области науке и технологије.
Честитајући учесницима церемоније и свим грађанима Дан Русије, Путин је рекао да "овај празник симболизује слободну, просперитетну Русију, обележава величину вишевековне историје, победу и достигнућа многих генерација наших предака".
Нагласио је да је свечаност уручивања државних награда постала традиција овог празника.

"Искрено хвала, драги лауреати, за оданост, за оданост духовним и људским вредностима, за истинску посвећеност руској култури, науци, образовању", рекао је председник.
Церемонија је одржана у Кремљу у присуству бројних гостију, укључујући чланове владе, руководства Савета Федерације, Државне думе, културне и уметничке раднике и научнике.
Успостављање младе руске државе није протицало без облачка, што је сасвим објашњиво. За то постоји маса разлога: разноврност друштва, његовог етничког и религиозног састава, амбиције политичара, лишених могућности да управљају земљом, колосални економски проблеми, притисак спољних снага. Прва деценија суверене Русије била је помрачена политичком кризом 1993. године, оружаним конфликтом у Чеченији, девалвацијом 1998. године. У извесном тренутку се чинило да земља стоји на прагу распада и грађанског рата. Ипак доласком у Кремљ новог тима почетком 2000-их ситуација је почела брзо да се поправља. И то не могу да не признају чак наокорелији скептици и критичари актуалне власти.
Данас се може констатовати да је Русија успела као апсолутно самостална и угледна држава.