Москва: Надамо се да нове власти у Кијеву, као претходне, неће тражити вештачке изговоре за саботирање Минског процеса

11-06-2019 11:46:04 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Москва се нада да нове власти у Кијеву неће, као бивши председник Петро Порошенко, тражити вештачке изговоре за саботирање Минског процеса, саопштило је Министарство спољних послова Русије.


Министарство је истакло да је за 10. јун заказано повлачење снага и технике сукобљених страна у Станици Луганска, које је договорено 5. јуна, „Украјина поново прекинула због ’подривања‘ у зони безбедности које је забележила Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а“.

„Чињеница да је ОЕБС недавно забележио више од 50 случајева поштовања седмодневног режима прекида ватре неопходног за повлачење трупа, није се тицала никога у Украјини. Нажалост, мора се констатовати да је позив шефа украјинске делегације у Контакт-групи Леонида Кучме, који је 5. јуна подржао почетак повлачења у Станици Луганска, остао само добра жеља“, истакло је Министарство спољних послова.

„Очигледно је у питању још једно показивање неспремности Кијева да испуњава своје обавезе према Минским споразумима, укључујући и оне договорене на ’нормандијском самиту‘ у Берлину у октобру 2016. године. Надамо се да нове власти у Кијеву, које изражавају расположење за што скорији завршетак рата на југоистоку, неће, као и Порошенко, тражити вештачке изговоре за саботирање Минског процеса и да ће наћи снаге да предузму реалне кораке ка успостављању мира у Донбасу“, наглашава се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут