Владислав Јовановић: Амерички амбасадор свашта себи дозвољава, морамо реаговати одмах и оштро

10-06-2019 07:59:35 | | фото: Медиа центар Београд/ vostok.rs |


Америчке дипломате у Србији, на челу са амбасадором Кајлом Скотом, не пропуштају прилику да провоцирају Београд, не марећи ни за оквире Бечке конвенције, ни за правило немешања у унутрашње ствари земље домаћина.

Последњи гаф америчка амбасада направила је када је, мимо дипломатског бонтона, јавно критиковала то што се шеф дипломатије Ивица Дачић одазвао интернет-изазову и на новчаници од 100 долара ћирилицом написао "Косово је Србија". Замерили су му да би, уместо што уништава новчаницу са ликом великог америчког научника и државника Бенџамина Френклина, могао да размисли о његовој изјави - "Буди у рату са својим пороцима, а у миру са својим суседима".

- Нисам уништио америчку новчаницу, јер је она и даље у оптицају. Камо среће да су Американци уместо бомби са осиромашеним уранијумом бацали новчанице са натписом "Косово није Србија" - рекао је Дачић, за "Новости".

Он је додао да поруком "Косово је Србија" није увредио Френклина, већ је поступио потпуно у складу са суштинском идејом тог америчког великог научника и државника, који је имао и мудру поруку: "Онај ко има стрпљења може имати шта хоће".


Ово није први пут да Амбасада САД, коју Скот води од почетка 2016, користи тзв. мегафон дипломатију, односно да у јавности иступа непримереним порукама, чак и увредама, па и да се данима "препуцава" са србским државним функционерима, чиме отворено показује непоштовање према земљи домаћину.

Тако се Скот, на пример, није либио ни да даје своје мишљење о протестима због Савамале, да замери министру одбране Александру Вулину због изјава о генералу Владимиру Лазаревићу, да лично "контролише" гласање на два биралишта током београдских избора, да усред зграде Владе каже да је Косово независна држава, али и да отворено тражи од Београда да се одрекне председника Венецуеле Николаса Мадура.



Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић каже, за "Новости", да страни амбасадори у Београду, а посебно амерички, свашта себи дозвољавају, јер су после 5. октобра навикнути да без последица искачу из дипломатских оквира:

- Морамо бити суперосетљиви и на свако иступање које није примерено реаговати одмах и оштро. Ту би можда требало да се угледамо на дипломатски стил Грка и Турака, који бурно реагују на све што сматрају задирањем у њихову независност и суверенитет.

ДЕО ПОЛИТИКЕ ПРИТИСАКА

Некдашњни амбасадор у Немачкој Милован Божиновић иступе америчких дипломата види као део политике те земље према Србији:

- Одступање од добрих обичаја, чак и од Бечке конвенције, не може се приписати незнању или тренутном хиру, већ је то у склопу притисака на Србију, поготово у процесу решавања косовског питања.

Д. Милинковић,Новости