Путин: Мешања у унутарполитичка питања других држава узрокује врло тешке, ако не и трагичне последице

06-06-2019 05:34:22 | | фото: © РИА Новости / Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Русија је против мешања у унутрашња питања Венецуеле, изјавио је председник Владимир Путин на састанку са руководиоцима информативних агенција.


„Генерално смо против мешања у унутарполитичка питања других држава, и сматрамо да то узрокује врло тешке, ако не и трагичне последице. Либија и Ирак су најбоља потврда тога. Као што је познато, пут до пакла поплочан је добрим намерама“, рекао је Путин, одговарајући на питање новинара да ли је Русија повукла своје људе из Венецуеле, и да ли је Кремљ забринут да је циљ САД промена режима у Венецуели, и, евентуално, контрола над њеним резервама нафте.

„Потребно је имати стрпљења, могуће је радити било са ким – са опозицијом, са тренутним властима, али се не треба мешати у унутрашња питања“, додао је председник.

Он је такође рекао да је Русија званично испоручивала оружје Венецуели, али да је одавно престала са продајом. Међутим, према његовим речима, они су обавезни да одржавају испоручено оружје.

„Када је реч о нашим људима у Венецуели - ми смо званично продавали оружје, али већ извесно време не продајемо. Према уговорима, ви представљате листове и телевизијске канале који се баве економијом, а ми смо према уговорима обавезни да одржавамо оружје, обавезни смо да испуњавамо наше уговорне обавезе. Наши стручњаци то раде, и радили су све време у току протеклих година. Истина, технички није све успевало због приоритета самог руководства Венецуеле, они су нешто хтели да доведу у нормативно стање, нешто нису желели, ми смо према уговору дужни да то учинимо, или ће нам у супротном бити изречене одређене санкције“, објаснио је председник.