Лавров: Санкције се уводе Русији као казна за независну спољну политику

06-06-2019 01:25:23 | | фото: Антон Новодережкин/ТАСС/ vostok.rs |


Главни циљ антируских санкција је кажњавање земље због независне спољне политике, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.


„Главна ствар због које се уводе санкције је, као прво, кажњавање Русије због независне спољне политике. Како је више пута говорио председник Русије Владимир Путин, америчка владајућа класа мисли да су деведесете године биле аномалија, а традиција руске цивилизације, историје, самодовољности, мултинационалности руског живота ипак су превладали. Генетски код нашег народа није нестао“, рекао је министар у интервјуу за РБК.

Он је додао да „то не могу и досад нису могли да прихвате неки амерички политичари, укључујући и оне који буквално спутавају америчког председника Доналда Трампа, не дозвољавајући му да испуни своја предизборна обећања о нормализацији и побољшању односа са Руском Федерацијом“.

Други разлог за санкције је нелојална конкуренција и покушај повећања конкурентности методама санкционог притиска.

„Трећи, глобалнији разлог је схватање иреверзибилности процеса формирања полицентричног светског поретка, где много више од једне или две државе има веома снажан утицај на светску економију и политику. Ово схватање не изражава се жељом да се успостави нови облик функционисања светског поретка уз присуство многих, а не два или једног пола. То се показује у настојању да се ти процеси успоре, што такође служи као санкциони притисак“, истакао је шеф руске дипломатије.

Лавров је такође подсетио на рестриктивне мере које Сједињене Америчке Државе уводе према економијама других земаља.

„Уосталом, санкције се примењују и против Кине. Ако се и повећање царина сматра санкцијама, онда не знам која иоле значајнија земља на планети тренутно не подлеже америчким санкцијама. Сви то разумеју, али покушавају да реше тренутне проблеме кроз неке компромисе. Ако се погледа дугорочно, сигуран сам да Американци воде политику која је у супротности са њиховим дугорочним интересима“, закључио је Лавров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут