РТ: Кина лансирала своју прву космичку ракету са морске платформе

05-06-2019 12:18:53 | | фото: © Global Look Press / RT/ vostok.rs |


Кина је извела пионирско лансирање космичке ракете са теретног брода, постајући "прва нација" која у потпуности поседује и управља плутајућом платформом за лансирање.

Ракета-носач "Дуги марш 11" лансирана је с лансирне рампе постављеное на цивилном броду у Жутом мору, саопштила је Државна управа за космос.

Ракета је успешно испоручила пет комерцијалних сателита у Земљину орбиту, као и два научна модула, за које се очекује да прате ветрове на површини океана, те да предвиђају тајфуне и друге екстремне временске услове.


Ракета носача дужине 20,8 метара - са тежином подизања од 58 тона - може да испоручи до 350 кг терета. Први лет је остварен 2015. године и од тада је лансирана још пет пута из Јиукуан лансирног центра за сателите на северозападу Кине.


China launches its 1st space rocket from a sea platform (PHOTO)


Лансирање са мора је јефтиније и флексибилније од конвенционалних, саопштиле су кинеске космичке власти, те да ће пружити боље комерцијалне услуге за космичку индустрију земљама укљученим у иницијативу "Један појас један пут" - план Пекинга за јачање глобалне економије.

Кинеска пионирска палтформа за лансирање космичких ракета постала је прва такве врсте од 2014. године, а када је руско-украјинска ракета Зенит-3СЛ полетела са плутајуће платформе у Тихом океану. Тим летом је управљао "Си ланч", мултинационални пројекат који су основале компаније из Норвешке, Русије, Украјине и Сједињених Америчких Држава. Од свог оснивања крајем деведесетих, заједничка комапнија је извела преко 30 поморских лансирања, али су заустављена пре пет година, усред тензија између Москве и Кијева.

У међувремену, кинески званичници тврде да је њихова платформа за лансирање и ракета по први пут у свету у потпуности у власништву једне државе, што значи да пројекат неће бити погођен било каквим међународним споровима или санкцијама.


Извор:Восток/РТ