РТ: Москва осудила Трампово саопштење о Идливу, те саопштила да ће циљати терористе који нападју цивиле

04-06-2019 12:39:14 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов / RT/ vostok.rs |


Русија ће наставити са нападима на терористе у сиријском Идлибу који нападају цивиле и руске трупе, изјавио је портпарол Кремља у одговору на позив америчког председника Доналда Трампа да се тамо зауставе операције.

У покрајини Идлиб постоји "велика концентрација терориста и милитаната", који извршавају нападе на ненаоружане људе и руске војне снаге, изјавио је новинарима Дмитриј Песков.

Он је одговорио Доналду Трампу који је раније оптужио руске и сиријске снаге да “неселективно убијају многе невине цивиле”, те их позвао да зауставе операције у том подручју.

Дмитриј Песков је нагласио да је "неприхватљиво" не узвратити на гранатирања која долазе из Идлиба, а те да ће Русија и даље тамо "неутралисати ватрене положаје [милитаната]". Пре само две недеље, Москва је саопштила да су терористи из Идлиба испалили више од десетак ракета на руску ваздухопловну базу Хмеимим, те да су све биле пресретнуте у ваздуху.

Идлиб и његова околина у северозападној Сирији је посљедњи велики џеп отпора против сиријске владе. Различите џихадистичке групе се ту налазе, а најмоћнија је "Хајат Тахрир ал Шам" повезана са "Ал-Каидом".

Територија, коју контролишу милитанти, знатно је смањена прошле године након успешне офанзиве сиријске војске, подржане руским ваздушним нападима. У септембру су Русија и Турска договориле да успоставе тампон зону у Идлибу како би се избегле цивилне жртве. Земље су затим покренуле заједничке патроле дуж граница тампон зоне.

Извор:Восток/РТ

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут