Борци Српске огорчени потезима министра Савановића

02-02-2016 05:23:13 | | Саопштење БОРС/ mojenovosti.com |

"Господин Савановић је радио супротно договорима са руководством Борачке организације Републике Српске и сопственим ставовима, чиме је покушао разјединити борачку популацију да би се њоме лакше манипулисало"


На данашњој телефонској сједници Предсједништва Борачке организације Републике Српске са жаљењем је констатовано да је и поред више разговора са надлежним државним органима Републике Српске о теми друштвеног положаја Борачке организације Републике Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске потпуно неочекивано и супротно Закону о удружењима и фондацијама грађана Српске, дао сагласност за додјелу статуса од јавног интереса новом удружењу из области борачко-инвалидске заштите.

Овим чином господин Савановић није уважио ни мишљење стручног органа сопственог министарства, став министра локалне управе и самоуправе, као и своје ставове о том питању више пута изречене у разговору са представницима Борачке организације.
Предсједништво констатује да од свих питања покренутих од Борачке организације Републике Српске у вези са проблемима борачке популације, до сада ниједно није озбиљно разматрано, а камоли ријешено.
Напротив, господин Савановић је радио супротно договорима са руководством Борачке организације Републике Српске и сопственим ставовима, чиме је покушао разјединити борачку популацију да би се њоме лакше манипулисало.
Борачка организација Републике Српске очекивала је да ће господин Савановић у свом јучерашњем медијском иступу рећи да је започела исплата накнада за одликоване борце за 2014. годину која је требала бити исплаћена до краја 2015. године; очекивали смо да ће рећи да је годишњи борачки додатак дуплиран, као што је то захтијевала Борачка организација Републике Српске, очекивали смо да ће министар изјавити да је раст инвалиднина усклађен са растом трошкова живота у Србској, да ће саопштити да је Влада направила акциони план запошљавања породица погинулих бораца, РВИ и демобилисаних бораца, да ће борци у стању сталне социјалне потребе бити уврштени у нову Уредбу о стамбеном збрињавању, да ће бити дозначена средства за одбрану србских бораца осумњичених за ратне злочине или средства за изградњу Централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске.
Ништа од наведеног министар није саопштио, него је саопштио да нове организације добијају статус од јавног интереса чиме није ријешен ниједан проблем борачких категорија у Србској, прекршен је закон који регулише начин стицања статуса и створене су нове подјеле међу србским борцима и у Србској, мислећи да ће се овим подјелама прикрити нерад господина Савановића.
Због свега наведеног Борачка организација Републике Српске ће у наредним данима на сједници највиших органа заузети став о министру рада и борачко-инвалидске заштите Српске и његовим поступцима.