Косачев: Зеленски има јединствену шансу да заврши рат и да у историју Украјине уђе као миротворац

03-06-2019 11:03:38 | | фото: © РИА Новости / Нина Зотина/ vostok.rs |


Нови амерички предлог Руској Федерацији којим се признаје легитимитет сиријског председника Башара Асада, ако се Москва сложи да се ограничи ирански утицај у овој земљи, може се поздравити, рекао је Константин Косачев, председник Комитета за међународне послове Савета Федерације.

Раније је саудијско издање Ашарк Ал-Авсат, позивајући се на западне дипломатске изворе, извиестило да Сједињене Америчке Државе и Израел намеравају на трилатералном састанку у Јерусалиму понудити Русији признање легитимности сиријског председника Башара Ал-Асада и укидање санкција сиријским властима ако Москва пристане на ограничавање иранског утицаја у тој земљи.

"Можемо само поздравити жељу Вашингтона да коначно препознају очигледне чињенице. Али присуство неке треће стране у Сирији, било да је то Иран или неко други, тешко да може бити предмет било каквог споразума између Русије и Сједињених Америчких Држава.Легитимност власти подразумева разумевање легитимности њених савезничких или других односа с другим земљама, а страно војно присуство у Сирији је због веома специфичних околности - супротстављање такозваном "ИСИЛ-у" и другим терористичким претњама”, саопштио је Косачев.

Он је додао да ако САД желе да се смањи присуство, онда све мора бити учињено како би тероризам у овој земљи и региону био уништен.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут