Лавров:НАТО се одлучио на обуздавање Русије

30-05-2019 03:59:37 | | фото: © РИА Новости / Екатерина Лызлова/ vostok.rs |


И даље постоји шанса да се дијалог на нивоу Русија-НАТО врати у конструктивне оквире, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.


Лавров је за бугарски лист „Међународни живот“ рекао како је, да би се то постигло, потребно да „партнери Русије испуне све обавезе које су договорене током самита ОЕБС-а и Русија—НАТО, пре свега када је реч о нејачању безбедности на рачун других“.

Лавров је навео и да је Русија заинтересована да са свим земљама сарађује у борби против тероризма, трговине наркотицима, као и против сајбер-криминала, а не против „измишљених претњи данашњице“.

Говорећи о НАТО-у, Лавров је истакао да су односи између Русије и Алијансе ушли у фазу „дуготрајне кризе“.

„НАТО није спреман да заједнички ради на стварању евроатлантске архитектуре једнаке безбедности. Уместо тога, НАТО се одлучио на обуздавање Русије и на померање линија разграничења ка истоку. Константно ширење Алијансе и јачање борбеног потенцијала у близини руских граница, укључујући и размештање америчких ПВО јединица, довело је до кризе у поверењу и ескалације у војно-политичком правцу“, закључио је Лавров.