Процедуре решавања спорова предвиђене Конвенцијом УН не могу се применити на инцидент у Керчском мореузу

26-05-2019 03:05:51 | | фото: © МИД РФ/ vostok.rs |


Процедуре решавања спорова које су предвиђене Конвенцијом УН за морско право не могу се применити на инцидент у Керчком мореузу, док суд од кога Украјина то тражи нема јурисдикцију у тој области, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства иностраних послова Русије.


„Како је раније више пута наглашавала руска страна, изјаве које су се чуле како из Русије тако и из Украјине приликом потписивања и ратификације Конвенције УН за морско право из 1982. године, искључују могућност употребе процедура за разрешавање спорова које су предвиђене Конвенцијом у инциденту од 25. новембра 2018. године у подручју Керчког мореуза. Током наредног судског поступка намеравамо да бранимо наш став, укључујући одсуство права тог суда да разматра ову ситуацију због горе наведене ситуације“, саопштили су у Министарству.

„То би могло да се избегне да се поштовало руско законодавство које се тиче пловидбе у том подручју. Позивамо украјинску страну да у будућности то ради“, додали су у Министарству спољних послова Русије.

Раније је Међународни суд за морско право затражио од Русије да ослободи украјинске маринце и бродове који су заплењени у Керчком мореузу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут