Москва: Нова стратегија НАТО-а очигледна лаж

25-05-2019 04:28:15 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Нова војна стратегија НАТО-а показује да алијанса не намерава да сарађује с Москвом, изјавио је за РИА Новости Франц Клинцевич, члан Одбора за одбрану Савета Федерације.

НАТО је одлучио да усвоји нову војну стратегију савеза, рекао је Јенс Столтенберг, генерални секретар организације. Он је ову одлуку објаснио "нуклеарном претњом" из Русије и "новим изазовима" на истоку и југу.

Према Столтенбергу, потребна је нова стратегија како би се постигла пуна заштита земаља чланица савеза и осигурала стабилност у будућности.

"Мислим да је саопштење о такозваном концепту НАТО-а коју је израдио генерални секретар блока очигледна лаж. Његов циљ је да подстакне интересовање за деловање да подстакне европског обичног човека за дејства НАТО-а као заштитника западних вредности НАТО-а као браниоца западних вредности од непостојеће руске претње", рекао је сенатор.


По његовом мишљењу, Русија вероватно неће одмах одговорити на ово саопштење.

"У исто време, поново смо били уверени да НАТО није расположен за конструктиван дијалог са Русијом, и све наше акције за јачање одбране земље нису само оправдане, већ и виталне", закључио је Клинцевич.

Раније је руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао да НАТО покушава да представи Русију као главну претњу Западу, док су такве идеје потпуно нереалне. Према његовим речима, практичне акције савеза, као што је развој војне инфраструктуре у близини руских граница и повећана активност у Црном и Балтичком мору, "доводе до повећаних тензија, те захтевају адекватан одговор руске стране".