Руска космичка станица ће обавити радио-локационо испитивање Месеца

24-05-2019 07:09:15 | | фото: © РИА Новости / Антон Денисов/ vostok.rs |

Руска аутоматска међупланетарна станица "Луна-26" ће обавити радио-локационо испитивање природног сателита Земље, помоћу којег ће се добити подаци о својствима слоја који ће помоћи у одређивању састава Месечеве површине дебљине неколико десетина метара, изјавио је за РИА Новости шеф лабораторије за геохемију Месеца и планета Института за геохемију и аналитичку хемију Јевгениј Клута.

"Она (станица) испитује површину. Тамо постоје два радио-локатора, па рецимо, за десетак или двадесет метара ћемо добити информације о електромагнетним својствима горњег слоја, што наравно, зависи од састава, структуре", каже Клута.


Поред тога, подсетио је да ће уређај извршити фотографисање и мапирање површине Месеца са високом резолуцијом. То је пре свега потребно како би се пронашло оптимално место за слетање будућих руских лунарних станица.


Раније је генерални директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин саопштио да је 2024. године планирано да се Луна-26 пошаље на Месец, а 2025. станицу за слетање Луна-27.

Говорећи о истраживању Месеца Рогозин је рекао да је искрцавање прве руске посаде на Земљин сателит планирано за 2030. годину.

За 2029. годину је планиран лет око Месеца, а након 2030. године на Земљином пратиоцу би требало да буду постављени модули за живот и рад космонаута. Након 2031. године летови на Месец би требало да се изводе сваке године.

За 2032. годину планирано је да се на Месец пошаље луномобил који може да превози и космонауте, као и да Земљин сателит посети друга експедиција која би се бавила испробавањем средстава за кретање по његовој површини.
„Према нашим информацијама, Конгрес пребројава новац и више ће потрошити на тај шоу с искрцавањем на Месец него на саму станицу у Месечевој орбити“, рекао је Рогозин.