Путин уручио државне награде

24-05-2019 10:03:14 | | фото: © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин уручио је у Кремљу државне награде истакнутим држављанима Русије и странцима, међу којима су председник Савета Федерације Валентина Матвијенко, главни уредник телевизије РТ и агенције „Русија севодња“ Маргарита Симоњан, дизајнер Валентин Јудашкин и председник ФИФА Ђовани Инфантино.


Церемонија је одржана у Кремљу, а међу више од 30 награђених орденима, медаљама и почасним титулама су пилоти-космонаути, научници, едукатори, лекари, спортисти, познати уметници, радници у индустрији и пољопривреди.

Председник Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко добила је орден Андреја Первозваног, ректор Московског државног универзитета „Ломоносов“ Виктор Садовничиј награђен је орденом за заслуге домовини I степена.

​Орден за заслуге домовини IV степена додељен је глумцу Сергеју Маковецком, космонаутима-пробним пилотима Олегу Новицком и Андреју Борисенку, као и генералном директору Организационог одбора 2018 за припрему и одржавање Светског првенства у фудбалу прошле године Алексеју Сорокину.

Уметник Сергеј Андријака, директор телевизијске и радио компаније „Мир“ Радик Батиршин и главна уредница РТ и „Русија севодња“ Маргарита Симоњан награђени су орденом Александра Невског.

Орден пријатељства председник Русије уручио је певачици Лариси Дољини, председнику ФИФА Ђованију Инфантину, амбасадору Кине у Русији Лију Хвеју.

Почасно звање заслужног радника физичке културе Руске Федерације додељено је првом потпредседнику Фудбалског савеза Русије Никити Симоњану.