Произвођачи хране у РС пријете протестима ако се прихвати принцип традиционалне трговине

22-01-2016 10:44:43 | | АГЕНЦИЈЕ/ mojenovosti.com |

Представници произвођача хране у Републици Србској (РС) најавили су јавне протесте као једини преостали начин да би се сачувала домаћа производња, уколико се не уваже њихови захтјеви властима у БиХ, које треба да заступају у прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

Закључи о овој теми усвојени су на састанку „Одржива производња хране, пића и дувана у свјетлу ЕУ интеграција“, који је одржан 18. јануара у Бањој Луци, а које је Привредна комора РС-а доставила Предсједништву БиХ, Вијећу министара БиХ, Дирекцији за европске интеграције БиХ и надлежним министарствима у Влади РС-а.

Циљ састанка био је разматрање захтјева Европске комисије у вези с потписивањем додатног протокола уз ССП између БиХ и држава чланица ЕУ и сагледавање посљедица на производњу и стање у сектору производње хране, имајући у виду досадашње ставове Привредне коморе РС-а да принцип традиционалне трговине не треба прихватити.

На састанку је подржан став Владе РС-а према коме производи за које је доказана посебна осјетљивост и за које постоји царинска заштита, а нису предмет трговинског аранжмана дефинираног ССП-ом, не треба да буду предметом разговора делегације БиХ и делегације Европске комисије за преговоре ради закључивања овог протокола, да би се узело у обзир приступање Хрватске ЕУ, те да је неопходно задржати постојећу царинску заштиту до уласка БиХ у ЕУ.

-Такођер, речено је и Влада РС-а исказује чврсту опредијељеност за наставак ЕУ интеграција, уз уважавање копенхагеншких критерија који налажу успостављање функционалне тржишне економије земаља кандидата, чији су произвођачи способни да се носе с конкурентношћу и тржиштем у ЕУ, подсјећа се у саопћењу Привредне коморе РС-а.

Подаци о вањскотрговинској размјени хране, пића и дувана у РС-у са земљама ЕУ од 2013. до октобра 2015. године, показују да се покривеност увоза извозом повећава, а трговински дебаланс смањује у корист земаља ЕУ.

-Укидање царина при увозу из ЕУ за посљедицу би имало повећање постојећег дебаланса на годишњем нивоу, који у РС-у износи 540 милиона КМ, а на нивоу БиХ 2,1 милијарду КМ, наводе из Привредне коморе РС-а.


Знатно мања конкурентност домаће производње у односу на производњу у земљама ЕУ, као разлог због којег је за најосјетљивије производе задржана царинска заштита и због чега су показатељи у вањскотрговинској размјени много лошији него у земљама ЕУ, још постоје, те су и израженији због штета од елеменатрних непогода, а што ће се наставити.

-На састанку је закључено и да је у преговорима с представницима из ЕУ потребно захтијевати да се створе предувјети и омогући бесцарински извоз производа животињског поријекла, да се повећају квоте за бесцарински извоз пастрмке, да се укине постојећа царинска заштита при увозу једнодневних родитељских пилића, лаке и тешке линије, те да се понуди могућност реципроцитета одређивањем бесцаринских квота на приципу да се из земаља ЕУ може увести колико ми извеземо, наводе из Привредне коморе РС-а.

Овакав приступ имао би мање негативних посљедица у односу на укидање царинске заштите на производе који имају царинску заштиту.

Привредници и пољопривредни произвођачи траже од представника из РС-а у органима на нивоу БиХ да не подрже евентуалне измјене законске регулативе у којима долази до одступања од наведених захтјева, а инсистирају и на повећању новчане подршке за развој производње хране, на начин да се из новчаних средстава која се прикупљају по основу прелевмана на нивоу БиХ повећају постојећа издвајања из буџета у ентитетима.

На састанку је од представника Владе РС-а затражено да адекватно укључе у ове преговоре представнике произвођача хране, у смислу благовременог достављања информација које се односе на процес преговарања с ЕУ.

Учесници састанка су предложили да се хитно одржи састанак представника произвођача хране у РС-у с представницима надлежних институција у РС-у, Вијећа министара БиХ и Предсједништва БиХ.