РТ: „Ванредно стање“: Трамп забранио Хуавеј и друге „непријатељске технологије“

16-05-2019 10:54:59 | | / vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Амерички председник Доналд Трамп прогласио је ванредно стање због технологија које су осмислили или произвели "страни непријатељи", што је чин очигледно усмерен на кинески ЗТЕ и Хуавеј у покушају да их удаљи са 5G тржишта.

Тврдећи да "страни непријатељи све више стварају и искориштавају рањивости у информационој и комуникацијској технологији и услугама" од којих САД све више зависи, Трампова извршна наредба о ванредној ситуацији у среду је објављена у вези с информацијама и комуникацијским технологијама које су дизајниране, развијене и произведене у иностранству.


Хитна наредба даје министру трговине овлаштење да блокира све трансакције које би представљале "непотребан ризик од саботаже или диверзије" информационих технологија или комуникацијских технологија и услуга, или "непотребан ризик од катастрофалних ефеката на безбедност или отпорност ... инфраструктуре или дигиталне економије".

Постоји и свеобухватна одредба која има за циљ да блокира све што "иначе представља неприхватљив ризик за националну безбедност САД-а или безбедност" Американаца.

Министарству трговине се наређује да одреди компаније или технологије које ће бити забрањене у хитним случајевима, те му наложено да развије режим примене, који ће трајати најмање неколико месеци.

Иако ниједна земља није посебно наведена у хитној наредби, и Трампова администрација и Конгрес су у више наврата издвојили кинеске телекомуникацијске гиганте ЗТЕ и Хуавеј као потенцијалне претње САД-у, посебно због њиховог развоја 5G технологије.

Пекинг је ову меру осудио као дискриминаторску, реагујући на извештаје у више америчких медија.


"Ово није ни грациозно ни поштено", изјавио је портпарол кинеског министарства сшпољних послова Генг Шуанг на информативном састанку.

"Позивамо САД да престану наводити безбедносне проблеме као изговор да неоправдано гуше кинеске компаније, те да обезбеде правично, равноправно и недискриминаторско окружење за кинеске компаније да послују у САД-у", додао је он.

Трампова акција долази само неколико дана након што су америчко-кинески трговински преговори остали без договора, а САД су увеле додатне царине на милијарду долара кинеске робе.