Милион врста биљака и животиња у опасности од изумирања због активности човека

15-05-2019 06:46:18 | | фото: © РИА Новости / Игорь Подгорный/ vostok.rs |


Уједињене нације су објавиле извештај према којем је милион врста биљака и животиња у опасности од изумирања, као и да је људска врста угрожена јер јој предстоји опасност од недостатка хране и здраве воде за пиће.


Како је пренео „Њујорк тајмс“, изумирање биљних и животињских врста је последица развоја људске заједнице.

Тај извештај УН припремили су бројни еколози и научници из 131 земље-чланице УН-а. Извештај има 1.500 страна и биће објављен у целини ове седмице у Паризу, а резиме на 40 страна намењен медијима је упућен на адресе свих земаља-чланица УН-а.

Према оцени научних кругова, истраживања су веома узнемирујућа.

Већ сада је за 20 одсто опао број биљака на њиховим природним стаништима, а исто важи за све врсте животиња, од бубица до великих сисара. Тај процес се одвијао током протеклих 100 година, откако су биолози почели да прате стање међу биљкама и животињама.

Активности људи као што су риболов, крчење шума и недозвољен лов угрожених врста животиња допринели су стању какво је данас. Човечанство је прешло број од седам милијарди и то мења животну средину таквом брзином каква до сада није забележена.

Постоји могућност да ће изумрети 40 одсто животиња које живе у води и на сувом, трећина морских сисара, трећина корала и више од пола милиона животиња које живе на тврдом тлу. Актуелно изумирање живог света на Земљи никада досад није ишло таквом брзином, констатовали су аутори извештаја.

Глобално отопљавање погоршава брзину изумирања барем за пет одсто, констатовали су еколози.

Танјуг