РТ: Гваидов представник ће се састати са званичницима Пентагона ради до довођења „демократије“ у Венецуелу

15-05-2019 08:16:59 | | фото: © Facebook / US Naval Forces Southern Command & US 4th |


Извор:Восток/РТ

Представник венецуеланског опозиционог лидера у САД-у састаће се следеће седмице са члановима Јужне команде САД-а како би разговарали о стратегији за промену режима у латиноамеричкој земљи, потврдио је Хуан Гваидо.

"Састанак ће се одржати у понедељак", изјавио је самопроглашени "привремени председник" на конференцији за новинаре.

"Колико сам схватио, то ће бити у Стејт департменту, а наш амбасадор ће нам рећи шта је резултат тог састанка."


Током викенда, Гваидов "изасланик" у САД-у, Карлос Векио, послао је писмо америчком адмиралу Крегу Фолеру из ужне команде тражећи “састанак са техничком делегацијом како би се напредоваоло у стратешком и оперативном планирању” како би се “обновила” демократија ”у Венецуели.


Непосредно пре позива венецуеланске опозиције на америчку војну помоћ, Фолер је изјавио да се “радује” разговорима о томе како САД могу “подржати будућу улогу” дисидената да “обнове уставни поредак”.


Влада Николаса Мадура, која дуго оптужује САД да не заустављају ништа што би довело до промене режима, осудила је Гваида због његових напора да привуче стране трупе кршењем суверенитета Венецуеле.

"Одбацујемо писмо једног од вођа државног удара који тражи војну интервенцију у Венецуели, у име групе планера државног удара који проводе терористичке активности како би створили конфузију и дестабилизовали нашу домовину," изјавила је раније ове седмице потпредседник Делси Родригез.

Председник Народне скупштине, који нема праву власт у Венецуели, оспорио је Мадурово место у јануару. Упркос смелим и нејасним изјавама да су Венецуеланци спремни да се побуне, као и државни удар који су подржале САД, Гваидо до сада није успео да обезбеди подршку шире јавности и војске, који и даље остају лојални боливарским идеалима. Ипак, Вашингтон, који је више пута саопштио да "све опције остају на столу", чврсто је посвећен "обнови демократије" у Венецуели довођењем опозиционог лидера на власт.