Лавров: Закључивање мировног споразума са Јапаном могуће постићи само дуготрајним радом

11-05-2019 09:29:29 | | фото: © РИА Новости / Виталий Белоусов/ vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да ће закључивање мировног споразума са Јапаном бити могуће постићи само дуготрајним радом и подизањем односа на квалитетно нови ниво.


„Разменили смо мишљења о начинима за постизање таквих споразума, који би у потпуности одговарали интересима наших земаља и које би недвосмислено подржали и прихватили њихови народи. То није лак задатак, очигледно је да се то може решити само дугим и мукотрпним, креативним радом. Потребно је да се подстакну руско-јапански односи кроз свеобухватан развој билатералних односа“, истакао је Лавров након разговора са јапанским министром спољних послова Таром Коном.

Он је нагласио да рад на мировном споразуму између Русије и Јапана на основу декларације из 1956. године пре свега значи потпуно признавање резултата Другог светског рата, што је забележено и у Повељи Уједињених нација.

„Још један важан аспект се односи на безбедносна питања. Заједничка декларација се припремала и потписивала у конкретним историјским и геополитичким условима. Од тада се ситуација из основа променила и морамо узети у обзир да данас постоји споразум о безбедности између Јапана и Сједињених Америчких Држава“, закључио је руски министар.

Јапански министар је истакао да Москва и Токио нису превазишли противречности о мировном споразуму на данашњим преговорима.

„Решавање проблема који је остао нерешен након више од седамдесет година после рата није лак задатак и не може се рећи да смо на данашњим преговорима успели да превазиђемо разилажења, али ми — и Јапан и Русија — чврсто смо уверени да успостављање истинског партнерства у превазилажењу овог тешког проблема одговара нашим стратешким интересима“, објаснио је Коно након преговора са својим руским колегом.

Лавров је, такође, додао да ће преговори у формату „2+2“ између Русије и Јапана бити одржани у Токију 30. маја.

„Данас смо прегледали распоред даљих контаката на највишем и високом нивоу. Министри спољних послова и одбране редовно одржавају преговоре у формату ’2+2‘. Наредни такав састанак, четврти у овом формату, одржаће се у Токију 30. маја“, саопштио је Лавров.