Техеран: Користићемо „црно тржиште“ за продају нафте како би заобишли санкције САД

06-05-2019 09:29:21 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Иран намерава да активно користи „црно тржиште“ за продају нафте како би заобишао америчка ограничења у извозу сировина, саопштила је ИРНА, позивајући се на заменика министра нафте и међународних и трговинских питања Амира Хусеина Заманинија.


Према речима заменика министра, трговина на „црном тржишту“ није превара. Он је нагласио да су такве мере Ирана „одговор на америчке санкције које Техеран сматра неправедним и незаконитим“.

Амир Хусеин Заманини је такође нагласио да након одлуке САД да не продужују изузетке, иранске власти морају да донесу хитне мере у сфери економије.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је у мају 2018. године да се Вашингтон повлачи из Споразума о иранском нуклеарном програму. Он је такође саопштио да САД поново уводе све санкције против Ирана, између осталог и секундарне, тј. оне које се односе на друге земље које послују са Ираном.

Сједињене Америчке Државе поново су увеле део санкција Ирану 7. августа. Додатне америчке санкције, које су покриле извоз нафте, ступиле су на снагу 5. новембра.

Вашингтон је одобрио привремено изузеће од нафтних санкција за Кину, Индију, Италију, Грчку, Јапан, Јужну Кореју, Тајван и Турску, али је потом донео одлуку о укидању и тих изузећа од почетка маја.