Ријад: Подржавамо здрав однос Русије и САД у сфери енергетике

30-04-2019 11:23:00 | | фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович/ vostok.rs |


Чланице ОПЕК+ ће учествовати у склапању будућег договора током састанка у јуну, саопштио је за РИА Новости министар енергетике Саудијске Арабије Халид ел Фалих.


„Ми ћемо ту одлуку донети у јуну, када се састанемо“, рекао је министар, одговарајући на питање о даљој судбини споразума.

Он је додао да је имао много разговора са министрима држава-чланица те организације и да скоро сви желе да продуже договор.

Коментаришући утицај ситуације у вези са Ираном на тржиште нафте, саудијски министар је рекао да је за њега индикатор потражња за саудијском нафтом.

„Ја мислим да извоз Ирана није тако велики. Постоји огроман број спекулација поводом тога, какве цифре су реалне данас, а какве ће бити након што санкције буду укинуте. Једини индикатор који имам је коју количину саудијске нафте траже купци. То су цифре које ја могу да видим“, одговорио је Фалих на питање како оцењује утицај санкција на Иран на тржиште нафте.

Он је нагласио да Ријад подржава здрав однос Русије и САД у сфери енергетике, пошто су они кључни играчи на глобалном енергетском тржишту.

„Без обзира на неке политичке проблеме које могу настати између држава, као на пример што су САД и Русија, важно је то што су те државе кључне за глобално енергетско тржиште и важно је да се направи заједничка политика која ће осигурати стабилност на том тржишту и енергетску безбедност за цео свет. И наша краљевина подржава здрав однос са обе стране, са тачке гледишта енергетике. Ми покушавамо да ујединимо све стране како би се постигао заједнички циљ“, закључио је Фалих.